In het najaar van 2020 heb ik een tuinontwerp gemaakt voor een bedrijf in Amersfoort. Het bedrijf bevindt zich in een huis aan de rand van de binnenstad van Amersfoort. Ik werkte met een aantal uitdagingen: De tuin moest een kantoortuin worden en het moest een budgetvriendelijk tuinontwerp worden. Ook wilde Ans niet teveel zorg aan de tuin hoeven besteden aangezien deze ruimte bij haar bedrijf hoort.

Tuinontwerp Amersfoort

Daarnaast vind ik het altijd belangrijk om de bouwstijl van het aangelegen pand mee te nemen in het tuinontwerp. Het huis en de tuin gaan tenslotte een relatie met elkaar aan, het zijn geen losse onderdelen, ze vormen samen een geheel. Als ik door Amersfoort fiets, zie ik toch vaak een tuinontwerp dat weinig van doen hebben met de bouwstijl of de omgeving. Een gemiste kans naar mijn mening. Dit ontwerp heb ik functioneel gemaakt, maar wel met veel kleuraccenten. Een hovenier uit de buurt van Amersfoort, Allard de Bruin voert het ontwerp uit, hij is ook bij mijn volgende project betrokken.

Jaren ’30 stijl

De bouwstijl van het huis is uit de jaren ’30. Karakteristiek voor deze stijl zijn de donkere bakstenen en de horizontale belijning. De tuin van dit pand is echter heel langwerpig en heb ik door een aantal assen in het verder strakke terras benadrukt met oude waaltjes. Vanaf de zijkanten springen verhoogde borders in zodat de middenruimte functioneel gebruikt kan worden. Op 3 plaatsen zijn mogelijkheden gecreëerd om met klanten te gaan zitten. Of voor het personeel om in schaduw of zon hun boterhammetje op te eten.

Altijd kleur

Er staan veel bloeiende planten in de tuin, ze bloeien in verschillende seizoenen. De lange muren in de tuin worden opgefleurd met groenblijvende klimplanten. De tuin heeft daardoor ook in de winter een groen aanzien. De krentenboompjes en de mispels op stam houden de ruimte intiem en zorgen ervoor dat de hoge kantoorpanden uit de omgeving uit het zicht onttrokken worden. Klik hier om het ontwerp buitenkantoor te bekijken.